Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | PRIMARIILE, ÎN IMPOSIBILITATEA DE A CREA UN MEDIU DE AFACERI PROPICE DEZVOLTĂRII LOCALE

vezi mai mult

CALM: FORTIFICAREA DEMOCRAȚIEI LOCALE, UN ANGAJAMENT ASUMAT DE AUTORITĂȚI, DAR ÎNDEPLINIT CU JUMĂTĂȚI DE MĂSURĂ!
12.06.2017     
 
CALM MIZEAZĂ PE O REFORMĂ VERITABILĂ, EVOLUTIVĂ A ADMINISTRAȚIEI PUBLICE!
27.05.2017     
 
PRIMARI CALM: ”AVEM NEVOIE DE O AUTONOMIE LOCALĂ VERITABILĂ, NU MIMATĂ!”
16.02.2017      trm.md   
 
EXPERȚI CALM: ” Ne așteptăm la o mai bună conlucrare cu autoritățile centrale și ne dorim ca vocea autorităților locale să fie auzită și mai mult!”
06.01.2017      trm.md   
 
VIOREL FURDUI: ÎN 2016, DIALOGUL APC-APL, INTERMEDIAT DE CALM, A FOST UNUL CU NOTE CONSTRUCTIVE
02.01.2017     
 

PRIMARIILE, ÎN IMPOSIBILITATEA DE A CREA UN MEDIU DE AFACERI PROPICE DEZVOLTĂRII LOCALE

      
27.11.2016    

Vocea Administrației Publice Locale din 26 noiembrie 2016 

Autortățile publice locale trebuie să dispună de instrumente clare pentru crearea unui mediu de afaceri transparent și echitabil. Este opinia exprimată de invitații emisiunii Vocea APL, difuzată la postul de radio Vocea Basarabiei.

Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, și primarul de Strășeni, Valentina Casian, au reiterat importanța unor acțiuni concrete în acest sens. Invitații au explicat că anume autoritățile locale sunt cele mai interesate ca oamenii de afaceri să beneficieze de condiții bune, astfel încât, prin continuitatea activității lor, să asigure un transfer constant al taxelor și să ofere locuri de muncă pentru populație.

În acest sens, Viorel Furdui a menționat: ”CALM încearcă să explice APL sunt promotorii cei mai activi și consecvenți ai tuturor inițiativelor care ar contribui la dezvoltarea economică locală. Respectiv, fiecare primar este direct interesat să creeze un climat favorabil pentru agenții economici. Pentru că, mai bine decât primarul și consiliile locale nimeni nu simte nevoia de creare a locurilor de muncă,  de aici vine posiblitatea de a soluționa anumite probleme cum ar fi completarea bugetului local ș.a. Atunci când se vorbește de anumite bariere sau impedimente pentru mediul de afaceri în mare parte, aș spune 99%, nu sunt legate de activitatea administrației publice locale, dar vizează alte sfere ale administrației. Aici este foarte important ceea ce spunem noi în ultimii ani, și anume faptul că administrației locale trebuie să-i dăm posibilitatea de a crea un mediu de afaceri local. Noi trebuie să avem o descentralizare economică reală.”

În același context, primarul de Strășeni, Valentina Casian a specificat: ”Astăzi noi nu putem vorbi despre o dezvoltare a localității dacă nu este o dezvoltare economică. La fel cum nu putem vorbi despre reabilitarea infrastructurii dacă nu avem resurse financiare suplimentare. La acest capitolul noi ne-am implicat foarte mult prin atragerea investitorilor, pentru că amplasarea localității însăși este foarte avantajoasă și este practic toată infrastructura. ”

În cadrul emisiunii s-a discutat și despre beneficiile statutului de municipiu pe care l-a obținut recent localitatea Strășeni. ”Într-adevar este o decizie comună, printre care și o listă a semnăturilor locuitorilor din Strășeni. În primul rînd putem vorbi despre imaginea localității. Astăzi noi avem concentrat agenți economici în cîteva centre. Ultimii 3 ani se atestă o creștere economică a localității Strășeni prin crearea a două parcuri industriale și subzone economice libere a zonei economice libere Bălți.”, a subliniat Valentina Casian.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney