Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | FEMEILE-PRIMAR, ÎN PRIMA LINIE PENTRU PROSPERAREA LOCALITĂȚILOR

vezi mai mult

Natalia Petrea: „Satele sunt cele în care trebuie să investim, deoarece acolo locuiesc cei mai mulți cetățeni."
12.04.2018     
 
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița: „Strategia descentralizării financiare trebuie de realizat"
12.02.2018      voceabasarabiei.md   
 
Petru Răbdău: „Pentru funcția de primar ar trebui de făcut doctoratul în cerșit"
11.02.2018     
 
Autoritatea locală în acest moment este mai degrabă în regim de supraviețuire, decât în regim de dezvoltare
05.02.2018      www.trm.md   
 
Autonomia locală reală ar produce efecte asupra calității vieții cetățenilor
05.02.2018     
 

FEMEILE-PRIMAR, ÎN PRIMA LINIE PENTRU PROSPERAREA LOCALITĂȚILOR

      
25.07.2016    

Femeile-primar sunt parteneri redutabili și conducători de excepție ai localităților, iar cele 184 de femei care au fost alese în calitate de edili demonstrează cu brio acest lucru. Este chintesența conferinței organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM): „Egalitatea de gen în guvernarea locală: situația actuală și direcțiile de dezvoltare", desfășurată la 21 iulie curent.  Opinia a fost exprimată de invitatele emisiunii radiofonice de la postul Vocea Basarabiei: ”Vocea APL” - Nadejda Darie, coordonatorul RF CALM,  președinta nou aleasă a Rețelei Femeilor, Larisa Voloh, primar de Palanca, Ștefan Vodă și edilul de Temeleuți, Călărași, Zinaida Țurcanu.

În debutul emisiunii, Nadejda Darie a accentuat: ”Rețeaua Femeilor din cadrul CALM nu este doar a femeilor primar, dar și a tuturor doamnelor care activează în administrația publică locală. De fiecare dată lărgim spectrul invitaților. La conferința solemnă și importantă pentru femeile din RM am invitat și bărbații din APL, care sunt parteneri egali ai femeilor în gestionarea bună a localităților. La toamnă, RF împlinește 5 ani de activitate, așa că s-a făcut o retrospectivă a activităților, dar și au fost trasate planurile de perspectivă. Au fost invitați reprezentanți din partea autorităților centrale, dar și a partenerilor de dezvoltare. Ne propunem să rămânem la fel de active și în viitor.

Președinta nou aleasă a Rețelei femeilor CALM, care este la al treilea mandat, a menționat:  ”Ținând cont de experiența mea, am asistat și la lansarea Rețelei Femeilor CALM și mi-am dat seama în timp cât de importantă este această comuniune. Este o metodă bună de a ne ține împreună, de a ne crește capacitățile instituționale și profesionale, de a ne împărtăși experiența. Reunim toate femeile din APL, de la primărițe la funcționare și consiliere, dar colaborăm pe toate segmentele cu toți actorii din APL. În cadrul Rețelei ne dezvoltăm calitățile de lider, de conducători care au în calitate de misiune prosperarea localităților.

Zinaida Țurcanu, primar de Temeleuți, Călărași, care exercită pentru prima dată mandatul de edil a menționat cât de importantă este conlucrarea în cadrul unei rețele solide, cu rezultate palpabile: ”Sunt la primul mandat, iar primăria mea este membru CALM. Conferința a fost un eveniment important pentru edilii la primul mandat și noi, primărițele care suntem la început de cale în APL, am fost bucuroase să urmărim colegii cu experiență, să tindem la rezultatele lor, să vedem cum reacționează ei și ce soluții propun pentru redresarea unei probleme. Toate împreună suntem mai puternice. Vrem creștere, vrem experiență și asta ne oferă Rețeaua Femeilor CALM. Schimbul de experiență e cel mai valoros și deseori apelez la membrele mai cu experiență pentru un sfat într-o situație sau alta.

Conferința a fost organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Vocea Administrației Publice Locale din 23 iulie 2016 

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney