Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Primarul de Sângerei, indignat că nu se permite instituirea carantinei în oraș: „Trebuie să acționăm de jos în sus, pentru că noi știm care e situația aici”

vezi mai mult

Fondul Granturilor Mici își menține apelul deschis pentru ediția Revitalizare, până la 15 aprilie 2020
07.04.2020      adrsud.md   
 
UCIP IFAD anunță concurs de granturi pentru înființarea și/sau reabilitarea învelișurilor de ierburi
07.04.2020      adrsud.md   
 
ATENȚIE! Sesiuni de informare pentru sectorul privat privind participarea la licitațiile publice inițiate de Agențiile de Dezvoltare Regională pentru proiectele de infrastructură susținute de GIZ, cu finanțare din Uniunea Europeană
07.04.2020      adrsud.md   
 
Diaspora se consolidează pentru a susține Spitalul Raional Cahul în lupta cu COVID-19
03.04.2020      ziuadeazi.md   
 
Istoria unui sat în carantină totală și strigătul de disperare al primarului: „Unul îmi spune că se duce și își pune capăt zilelor, altul că se apucă de furat ca să mănânce. Eu ce să fac?”
02.04.2020      www.zdg.md   
 

Primarul de Sângerei, indignat că nu se permite instituirea carantinei în oraș: „Trebuie să acționăm de jos în sus, pentru că noi știm care e situația aici”

      
24.03.2020     tv8.md

Primarul orașului Sângerei, Arcadie Covaliov, se arată indignat de faptul că autoritățile raionale și cele centrale nu permit ca orașul să intre în carantină, deși sunt deja trei cazuri confirmate de coronavirus, iar alte două persoane suspecte au fost transportate astăzi la spital.

Arcadie Covaliov a declarat pentru TV8 că măsurile care au fost scrise în dispoziția pe care a semnat-o el la finele săptămânii trecute nu sunt aplicate, pentru că nu a fost de acord Comisia raională pentru Situații Excepționale și nici cea de la nivel central.

„Astăzi nu avem măsuri de limitare a accesului în oraș. Nu au fost acceptate măsurile pe care vrem noi să le impunem, dar orașul are tot dreptul. Trebuie să facem ce se solicită de jos în sus, pentru că noi știm care e situația aici. Nu a intrat nimic în vigoare din decizia locală, numai ce este de la comisia națională. Lăsați politica și lupta cine primul a vorbit la televizor și acționați”, a fost îndemnul primarului de Sângerei către autoritățile centrale.

Arcadie Covaliov a precizat că, în loc să fie restricții dure în oraș, așa cum a cerut el, astăzi și-au reluat activitatea mai multe magazine, așa cum a permis Guvernul.

„Eu cer carantină serioasă. Noi avem dreptul să decidem la nivel local? Noi avem 27 de persoane în vizor care au intrat în contact cu prima femeie infectată de la noi și apoi alte 11 persoane – cu cel de-al doilea bolnav. Dar ei au mers peste tot. Bărbatul s-a dus și la lucru, unde activează ca paznic, dar am reușit să luăm legătura la timp și nu l-au primit, l-au trimis acasă. Noi suntem în alertă, care poate fi situația în 14 zile”, a continuat primarul.

Arcadie Covaliov a mai declarat că astăzi au fost duse la spital două persoane care au revenit din Rusia și au simptome ale bolii, dar sunt în așteptarea rezultatelor testelor.

„Eu trâmbițez peste tot că trebuie să descentralizăm și testarea oamenilor. Dacă am avea un centru de laborator la Bălți, altul la Cahul și în alte regiuni, am acționa mai rapid”, a adăugat Arcadie Covaliov, care este medic de profesie.

Precizăm că, în prezent, toate persoanele suspecte de COVID-19 sunt transportate cu ambulanțele la Chișinău unde li se fac testele pentru confirmarea infecției în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.