Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Ce-i așteaptă pe aleșii locali după alegeri: Le va da Guvernul autonomie fiscală sau nu

vezi mai mult

La Drochia și Dondușeni a fost instalat echipament modern de pompare a apei potabile
25.05.2020      ziarulnostru.info   
 
Valentina Casian: „S-a lăsat totul pe umerii autorităților locale și ai întreprinderilor municipale”
21.05.2020      moldova.europalibera.org   
 
Proiectele mici unesc comunitățile și responsabilizează cetățenii
21.05.2020      api.md   
 
Bani din Cluj-Napoca pentru un skatepark în Ungheni
21.05.2020      news.ungheni.org   
 
Una dintre cele mai dezvoltate comune din România vrea să-și ajute „fratele” din R. Moldova să atragă fonduri europene: „Îi rugăm pe colegii noștri din întreaga țară să nu uite în aceste vremuri de frații noștri din Republica Moldova”
21.05.2020      www.ziarulnational.md   
 

Ce-i așteaptă pe aleșii locali după alegeri: Le va da Guvernul autonomie fiscală sau nu

      
07.11.2019     sputnik.md

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui spune că cea mai mare problemă cu care se vor confrunta administrațiile locale după alegeri va fi autonomia financiară, extrem de limitată în Moldova. O altă problemă, spune expertul, este controlul și presiunea administrativă asupra APL-urilor.

Experții Congresului Autorităților Locale din Moldova susțin viziunea Guvernului de consolidare a autonomiei financiare a APL-urilor, însă, spun că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a fortifica independența financiară a administrațiilor locale. Viorel Furdui spune că Moldova înregistrează cel mai scăzut nivel  de autonomie financiară din regiune, iar administrațiile locale nu dispun de potențial uman pentru a scrie proiecte de infrastructură.

”Avem prea multe organe de control în raport cu administrațiile locale. Ele sunt  limitate și în posibilitatea de a angaja specialiști pentru a scrie proiecte bune de infrastructură. Este nevoie de un dialog între administrația centrală  și cea locală. Eu sper că inițiativele legislative care sunt pe rol la ora actuală în Parlament și care prevăd lărgirea bazei fiscale pentru APL-uri, vor avea o finalitate în beneficiul comunităților locale”, a precizat Viorel Furdui.

Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2020, 100% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele primăriilor din localităţile rurale. La ora actuală, în Parlament există mai multe inițiative legislative ce vizează modul de distribuire a impozitului pe venit al persoanelor juridice și fizice.

Fișier Audio:

Cei așteaptă pe aleșii locali după alegeri-Le va da Guvernul autonomie fiscală sau nu