Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Consiliul Raional Cahul este partener într-un proiect de colaborare transfrontalieră

vezi mai mult

La Drochia și Dondușeni a fost instalat echipament modern de pompare a apei potabile
25.05.2020      ziarulnostru.info   
 
Valentina Casian: „S-a lăsat totul pe umerii autorităților locale și ai întreprinderilor municipale”
21.05.2020      moldova.europalibera.org   
 
Proiectele mici unesc comunitățile și responsabilizează cetățenii
21.05.2020      api.md   
 
Bani din Cluj-Napoca pentru un skatepark în Ungheni
21.05.2020      news.ungheni.org   
 
Una dintre cele mai dezvoltate comune din România vrea să-și ajute „fratele” din R. Moldova să atragă fonduri europene: „Îi rugăm pe colegii noștri din întreaga țară să nu uite în aceste vremuri de frații noștri din Republica Moldova”
21.05.2020      www.ziarulnational.md   
 

Consiliul Raional Cahul este partener într-un proiect de colaborare transfrontalieră

      
04.10.2019     ziuadeazi.md

Un proiect transfrontalier în care partener este Consiliul raional Cahul a fost acceptat spre finanțare în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România – Republica Moldova 2014 – 2020, comunică ziuadeazi.md.

Proiectul „EthnicCult – promovarea culturii etnografice și a tradițiilor din România și Republica Moldova” a fost aplicat în consorțiu de proiect, care cuprinde: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală – lider de proiect (aplicant), și partenerii: Consiliul Raional Cahul, Consiliul local Mereni din raionul Anenii Noi și Asociația Culturală a Tradițiilor Populare „Vatra” din România.
Proiectul în cauză a fost promovat în ultima etapă de evaluare, clasându-se pe locul întâi, cu un număr maxim de 170 de puncte, fapt despre care Secretariatul Tehnic Comun al programului a informat aplicanții la data de 19 august anul curent.
Proiectul are drept obiectiv promovarea tezaurului cultural la nivel bilateral între România și Republica Moldova prin valorificarea comună a tradițiilor, prin dezvoltarea a șapte obiective de interes cultural, pentru creșterea numărului de turiști în zonă, cu un buget total de 1 mln. 644.910 euro.
Consiliul Raional Cahul, în calitatea sa de partener al proiectului, va dispune de un buget de 585.340 de euro, dintre care 526.806 euro constituie un grant de la Uniunea Europeană, iar 58.534 de euro sunt contribuția proprie.
Principalele activități care urmează a fi implementate în cadrul proiectului în raionul Cahul sunt:
– realizarea unui atelier de olărit în Tabăra „Romantica” din satul Moscovei;
– achiziție scenă mobile;
– organizarea unui Târg Transfrontalier al Meșteșugarilor în Cahul;
– desfășurarea unui Festival Cultural la Colibași și a unui Simpozion Cultural la Cahul;
– organizarea unui curs de formare profesională pentru etnografi, oameni de cultură, funcționari din instituții publice cu responsabilități in promovarea culturii locale;
– dezvoltarea unui circuit turistic de promovare a României și a Republicii Moldova
– crearea unei rețele a instituțiilor culturale care va cuprinde muzee, gospodării tradiționale, ateliere și tabere de creație.
Totodată, trei autorități publice locale de nivelul unu vor implementa investiții în infrastructură.
Astfel, Primăria Colibași va dezvolta Muzeul Portului Popular (reabilitarea unui edificiu și amplasarea acestei instituții acolo), având un buget alocat de 100.000 de euro, și va organiza un Festival Cultural.
Primăria Văleni se va ocupa de reabilitarea și dezvoltarea unui Atelier de Țesut și a unei Tabere Meșteșugărești de Vară (bugetul alocat este de 125.000 de euro); cu dezvoltarea unor ateliere meșteșugărești de țesut, împletit fibre naturale și cu promovarea podului de lemn pe Drumul Peștelui; cu organizarea de activități meșteșugărești în cadrul taberei de creație dezvoltată pe malul Gârlei Manolescu (căsuțe de lemn și foișor pentru ateliere); cu pregătirea și editarea unui manual (îndrumar/metodologie) realizat în comun pentru activitățile meșteșugărești (fibre naturale – papură, pănuși, nuiele și țesut).
Iar la Pelinei va fi replicată, contra sumei de 60.000 de euro, o Casă Tradițională Moldovenească, urmând să fie creat și un spot video documentar privind fluxul tehnologic.