Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Containere noi pentru colectarea deșeurilor în municipiul Ungheni

vezi mai mult

La Drochia și Dondușeni a fost instalat echipament modern de pompare a apei potabile
25.05.2020      ziarulnostru.info   
 
Valentina Casian: „S-a lăsat totul pe umerii autorităților locale și ai întreprinderilor municipale”
21.05.2020      moldova.europalibera.org   
 
Proiectele mici unesc comunitățile și responsabilizează cetățenii
21.05.2020      api.md   
 
Bani din Cluj-Napoca pentru un skatepark în Ungheni
21.05.2020      news.ungheni.org   
 
Una dintre cele mai dezvoltate comune din România vrea să-și ajute „fratele” din R. Moldova să atragă fonduri europene: „Îi rugăm pe colegii noștri din întreaga țară să nu uite în aceste vremuri de frații noștri din Republica Moldova”
21.05.2020      www.ziarulnational.md   
 

Containere noi pentru colectarea deșeurilor în municipiul Ungheni

      
05.10.2019     unghiul.com

Săptămâna trecută în municipiul Ungheni au ajuns mai multe containere noi pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Primele 10 containere au fost deja instalate pe strada Decebal, nr. 10 și 12, iar trecătorii au salutat acest lucru. „Containerele noi schimbă aspectul punctelor de colectare a deșeurilor, sunt curate, frumoase. Important este ca cetățenii să arunce pungile cu gunoi în container și nu alături, pe jos. De asemenea, locatarii care fac reparații în apartamente trebuie să înțeleagă că este interzis să arunce materialele de construcție în aceste containere”, a menționat doamna Nina, locuitoare a municipiului Ungheni.

„Deoarece recipientele pe care le avem sunt foarte uzate am decis sa le înlocuim cu altele noi. Au fost achiziționate 460 de containere noi, produse în Austria. O parte din ele vor fi instalate la punctele de colectare a deșeurilor, amplasate în preajma blocurilor de locuințe, o altă parte sunt pentru casele la sol”, a declarat Claudia Coniuhov, administratoarea întreprinderii „AVE-Ungheni”.

Astfel, 100 de containere vechi de la punctele de colectare a deșeurilor vor fi înlocuite cu altele noi. Potrivit administratoarei „AVE-Ungheni”, Claudia Coniuhov, containerele vor fi inscripționate corespunzător tipului de deșeu colectat și vor avea capace de diferite culori: containerele pentru deșeu menajer sunt cu capace albastre, containerele pentru colectarea plasticului vor avea capac galben, iar cele pentru hârtie au capace de culoare roșie. Cele 360 de recipiente noi cu capacitatea de 120 l vor înlocui containerele uzate în care se colectează deșeurile produse de proprietarii caselor la sol. Costul containerelor cumpărate de „AVE-Ungheni” este de 20 500 Euro. „Am reușit să facem această achiziție cu resursele proprii, lucru care ne bucură și ne inspiră încrederea că vom iniția și alte acțiuni de modernizare a sistemului de colectare selectivă a deșeurilor în municipiul Ungheni”, a explicat Claudia Coniuhov.

Administratoarea întreprinderii a îndemnat cetățenii să arunce gunoiul în containerele corespunzătoare: „Multe dintre recipiente au fost distruse prin aruncarea deșeurilor de construcție în containerele pentru deșeuri menajere, de plastic și de hârtie, sau arse de răufăcători. Pentru a identifica cetățenii care aduc daune acestor bunuri, vom instala camere de supraveghere la căsuțele pentru colectarea deșeurilor. Cu toții vrem să locuim într-un oraș modern, dar mai avem de muncit la capitolul comportament civilizat. Consider că totul începe de la atitudinea noastră față de lucrurile care ne înconjoară” a concluzionat interlocutoarea.

Menționăm că, începând cu anul 2008 în municipiul Ungheni deșeurile din plastic și hârtie se colectează separat. Acestea ajung la stația de sortare a întreprinderii „AVE-Ungheni”, iar mai apoi sunt predate spre reciclare. Reciclarea acestor tipuri de deșeuri are un impact pozitiv asupra dezvoltării economiei circulare, dar mai ales contribuie la economisirea resurselor naturale și reducerea poluării mediului ambiant.

În ultimii ani, Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu „AVE-Ungheni” au întreprins acțiuni de colectare selectivă și a altor tipuri de deșeuri. Începând cu anul 2017 în municipiul Ungheni se colectează deșeurile de echipamente electrice și electronice. Pentru facilitarea colectării selective a acestor deșeuri, în scurt timp va fi achiziționată o autospecială în cadrul proiectului „Râuri fără deșeuri pentru o Mare Neagră curată” finanțat de Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui proiect vor fi cumpărate 3 containere de 8 m3 pentru deșeuri electrice și electronice de dimensiuni mari, 3 containere pentru deșeuri electrice de dimensiuni mici și 6 containere pentru colectarea bateriilor.