Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Bugetele locale vor fi suplinite și din impozit pe venitul persoanelor juridice

vezi mai mult

Nicolae Dandiș: Este voința cahulenilor // VIDEO
23.10.2019      ziuadeazi.md   
 
Primarii din Moldova sunt „eroi ai vremurilor noastre”: O invitație pentru aleșii locali
22.10.2019      sputnik.md   
 
Mai multe organizaţii vor fi finanţate într-un proiect de dezvoltare a societăţii civile locale
22.10.2019      www.moldpres.md   
 
Cel mai vârstnic primar din Moldova este din nordul țării și a obținut al optulea mandat
22.10.2019      nordnews.md   
 
Pretura sectorului Buiucani și Sectorul de Est al orașului Riga au semnat un acord de colaborare
18.10.2019      diez.md   
 

Bugetele locale vor fi suplinite și din impozit pe venitul persoanelor juridice

      
05.10.2019     monitorul.fisc.md

În veniturile bugetelor satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor), cu excepția municipiilor-reședință de raion, ar putea fi incluse defalcările de la impozitul pe venit al persoanelor fizice în mărime de 100% din volumul colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective. În prezent, potrivit art.5 al Legii privind finanțele publice locale, la aceste venituri se atribuie 75% din volumul total colectat al impozitului indicat.

În Parlament este înregistrată o inițiativă legislativă ce prevede modificarea Legii privind finanțele publice locale. Documentul are ca scop fortificarea autonomiei financiare a autorităților publice locale prin majorarea veniturilor disponibile ale acestora.

Astfel, proiectul prevede stabilirea a două cote a defalcărilor din impozitul pe venit al persoanelor fizice, în mărime de 100% pentru bugetele satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor), cu excepția municipiilor-reședință de raion, și în mărime de 50% – pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și pentru cele ale mun. Chișinău și Bălți.

Totodată, se propune atribuirea a 50% din veniturile colectate din impozitul pe venit ale persoanelor juridice în calitate de defalcări pentru bugetele locale, dintre care 25% vor rămâne în bugetul autorității publice locale de nivelul 1 și al bugetului mun. Chișinău și Bălți, iar altele 25% vor constitui sursă de formare a fondului de echilibrare a bugetelor unităților administrativ-teritoriale.

Autorii mai propun ca transferurile cu destinație generală să fie efectuate din fondul de susținere financiară a unităților administrativ-teritoriale, care se formează din impozitul pe venitul persoanelor fizice nealocat sub formă de defalcări la bugetele unităților administrative-teritoriale și 25% din impozitul pe veniturile persoanelor juridice, pe baza datelor din ultimul an pentru care există execuție bugetară definitivă.

Potrivit notei informative, aceste măsuri vor contribui la majorarea veniturilor autorităților publice locale cu peste 1,9 mld. lei.
Amintim că, conform datelor pentru nouă luni ale anului curent, la bugetele UAT au fost acumulate 2,8 mld. lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 10,4 mil. lei comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018.

Fișier:

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.397/2003 privind finanțele publice locale (art.5, 11)