Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Trotuarele și curțile blocurilor din Chișinău nu vor mai fi deszăpezite cu nisip

vezi mai mult

Nicolae Dandiș: Este voința cahulenilor // VIDEO
23.10.2019      ziuadeazi.md   
 
Primarii din Moldova sunt „eroi ai vremurilor noastre”: O invitație pentru aleșii locali
22.10.2019      sputnik.md   
 
Mai multe organizaţii vor fi finanţate într-un proiect de dezvoltare a societăţii civile locale
22.10.2019      www.moldpres.md   
 
Cel mai vârstnic primar din Moldova este din nordul țării și a obținut al optulea mandat
22.10.2019      nordnews.md   
 
Pretura sectorului Buiucani și Sectorul de Est al orașului Riga au semnat un acord de colaborare
18.10.2019      diez.md   
 

Trotuarele și curțile blocurilor din Chișinău nu vor mai fi deszăpezite cu nisip

      
01.10.2019     www.ipn.md

În sezonul rece, pe trotuarele, dar și în curțile de bloc din capitală nu va mai fi folosit nisip la efectuarea lucrărilor de deszăpezire. Potrivit șefului Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, urmează să fie utilizată doar sarea și antiderapantul lichid – clorură de calciu, transmite IPN.

Șeful DGLCA a declarat, la ședința operativă de la Primărie, că în prezent la depozitul Direcției sunt circa 100 de tone de sare, precum și 20 de tone de clorură de calciu. În procedură de licitație sunt alte 750 de tone de sare tehnică și 20 de tone de clorură de calciu. Decizia de a renunța la nisip vine în contextul eforturilor de salubrizare a orașului. 

Ion Burdiumov a prezentat și un raport cu privire la pregătirea tehnicii de salubrizare și deszăpezire pentru sezonul rece 2019-2020. DGLCA are în dotare 76 de utilaje care sunt transmise în folosință întreprinderilor municipale din sectoare pentru prestarea serviciilor de salubrizare și deszăpezire a trotuarelor și a curților de bloc. Există 15 utilaje funcționale de tip Hako, care au fost procurate în 2007. Acestea sunt dotate cu perii de salubrizare mecanizată, perii și lame pentru deszăpezire. De asemenea, pot fi utilizate și la împrăștierea materialului antiderapant.  

În dotare sunt și 29 de tractoare, cinci dintre care au fost procurate anul acesta. Tractoarele sunt dotate cu remorci, perii și lame. În sezonul cald sunt folosite la evacuarea deșeurilor vegetale, iar în sezonul rece la deszăpezire. Direcția mai are în dotare încă 15 tractoare de un alt tip, pe care le utilizează la deszăpezire și la împrăștierea materialului antiderapant.

În anul 2018 au fost achiziționate și distribuite în sectoare cinci furgonete, utilizate la evacuarea deșeurilor din coșurile de gunoi amplasate în stațiile de așteptare a transportului public. În proces de primire sunt cinci mini-încărcătoare care vor fi utilizate la încărcarea zăpezii în sezonul rece, iar în sezonul cald la încărcarea deșeurilor, inclusiv vegetale, precum și la lucrări de demolare.

Direcția mai deține și cinci autobasculante, utilizate la evacuarea deșeurilor și la acțiuni de demolare care au loc în sectoare. Pentru lucrările de salubrizare și deszăpezire sunt utilizate și utilaje accesorii, cum ar fi aspiratoarele procurate în anul 2018. Acestea sunt atașabile la tractoare, fiind utilizate la evacuarea frunzelor uscate în perioada de toamnă. Muncitorii mai folosesc la efectuarea salubrizării și 30 de suflante.