Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Un portal web de transparență bugetară a fost lansat în Republica Moldova

vezi mai mult

Pretura sectorului Buiucani și Sectorul de Est al orașului Riga au semnat un acord de colaborare
18.10.2019      diez.md   
 
Japonezii oferă zeci de mii de dolari pentru renovarea a cinci școli și grădinițe moldovenești. Care sunt acestea
18.10.2019      agora.md   
 
ACORD // BEI va oferi Republicii Moldova un împrumut de 100 de MILIOANE de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide
18.10.2019      www.ziarulnational.md   
 
A fost lansată etapa a II-a a celui de-al 3-lea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Transnaţional Dunărea 2014-2020
18.10.2019      adrsud.md   
 
Primele troleibuze cu propulsie autonomă din Chișinău vor fi testate săptămâna aceasta. Care vor fi destinațiile
16.10.2019      diez.md   
 

Un portal web de transparență bugetară a fost lansat în Republica Moldova

      
08.08.2019     adrnord.md

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, cu susținerea Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), au lansat la data de 6 august 2019, un portal web de transparență bugetară (buget.mf.gov.md). 

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că scopul portalului este aliniat cu principiul transparenței care îi ghidează activitatea sa la minister.

„Transparența este unul dintre principiile de bază ale guvernului nostru, iar acest portal este un pas înainte pentru a contribui la înțelegerea și monitorizarea felului în care este colectat și cheltuit banul public. Încurajez cetățenii să urmărească unde și câți bani publici sunt alocați, iar experții economici să utilizeze portalul pentru a realiza analize riguroase”, a spus ministrul Finanțelor.

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a menționat că respectivul portal va permite societății civile să participe la monitorizarea bugetului.

„Orice cetățean din Moldova poate să acceseze portalul bugetar pentru a afla informații fiscale despre instituțiile guvernamentale centrale și locale. Plătitorii de impozite vor putea vedea cum sunt cheltuiți banii lor. Economiștii, mediul academic, și experții din organizațiile think tank vor avea acces la o resursă valoroasă de cercetare. Jurnaliștii vor avea la îndemâna lor informație din prima sursă. Societatea civilă va fi mai bine dotată să promoveze participarea civică în procesul bugetar”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

„Acest portal web este un indicator clar că Moldova avansează în direcția sporirii responsabilizării Guvernului, și FSVC încurajează instituțiile din Moldova să continue aceste eforturi”, a adăugat Charles E. Kilbourne, Director Executiv al FSVC.

Portalul va contribui la sporirea transparenței bugetare în Moldova și la responsabilizarea instituțiilor Guvernului Republicii Moldova, în special a Ministerului Finanțelor. Acesta conține date despre crearea și executarea bugetelor naționale/locale și oferă acces publicului larg, inclusiv cetățenilor de rând, la informații bugetare și fiscale de interes public. Datele sunt prezentate într-un format clar, vizual și ușor de navigat, adaptat la diverse categorii de utilizatori. Portalul agreghează datele din sursele Ministerului Finanțelor și Trezoreriei referitor la veniturile și cheltuielile autorităților publice locale și centrale și prezintă seriile de date bugetare selectate în formate vizuale accesibile pentru trei categorii de utilizatori: utilizatori simpli (cetățeni de rând, fără cunoștințe specializate în finanțele publice), utilizatori intermediari (jurnaliști de profil economic/financiar, societatea civilă, instituții de stat) și în format detaliat (granular) pentru utilizatorii avansați (cercetători în economie și analiști, organizații specializate tip think tank).

Precizăm că implementarea portalului web de transparență bugetară a costat 29.046 dolari SUA, bani oferiți de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Prețul include și mentenanța timp de un an, precum și introducerea noilor funcționalități.

Portalul web poate fi accesat la următoare adresă: buget.mf.gov.md

Pentru suport tehnic, dar și sugestii de dezvoltare a site-ului, vă rugăm să expediați un email la adresa support.vdeb@ctif.gov.md.

Despre partenerii de dezvoltare ai portalului de transparență bugetară

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) promovează societățile democratice rezistente și în același timp promovează securitatea și prosperitatea. Bazându-se pe un parteneriat de succes de 20 de ani cu Republica Moldova, USAID oferă asistență pentru consolidarea guvernanței democratice și a creșterii economice. Din 1992, poporul american a investit peste 1 miliard de dolari în Republica Moldova prin intermediul programelor de asistență ale guvernului SUA.

Misiunea Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) este de a ajuta la construirea unor sectoare financiare solide pentru a sprijini economia țărilor în curs de dezvoltare. FSVC realizează misiuni de asistență tehnică și de formare practică, în cadrul cărora profesioniști seniori din sectorul financiar, care servesc ca voluntari neplătiți sau, în cazuri specifice, în calitate de consultanți dedicați, asigură realizarea obiectivelor și oferă asistență de ultimă generație. În ultimii douăzeci și nouă de ani, FSVC a trimis peste 10.000 de experți din comunitățile financiare, juridice și de reglementare internațională în 3.200 de misiuni în 65 de țări. Munca FSVC pentru consolidarea sistemelor financiare a contribuit la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni din întreaga lume.