Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | La Drochia s-a desfasurat a treia editie a festivalului bucatelor traditionale „Gurmania”. Distractia a fost asigurata de cateva ansambluri folclorice, care au venit la eveniment din satele vecine

vezi mai mult

Pretura sectorului Buiucani și Sectorul de Est al orașului Riga au semnat un acord de colaborare
18.10.2019      diez.md   
 
Japonezii oferă zeci de mii de dolari pentru renovarea a cinci școli și grădinițe moldovenești. Care sunt acestea
18.10.2019      agora.md   
 
ACORD // BEI va oferi Republicii Moldova un împrumut de 100 de MILIOANE de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide
18.10.2019      www.ziarulnational.md   
 
A fost lansată etapa a II-a a celui de-al 3-lea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Transnaţional Dunărea 2014-2020
18.10.2019      adrsud.md   
 
Primele troleibuze cu propulsie autonomă din Chișinău vor fi testate săptămâna aceasta. Care vor fi destinațiile
16.10.2019      diez.md   
 

La Drochia s-a desfasurat a treia editie a festivalului bucatelor traditionale „Gurmania”. Distractia a fost asigurata de cateva ansambluri folclorice, care au venit la eveniment din satele vecine

      
30.07.2019     protv.md

Carne la gratar, friptura si mamaliga gatita in centrul satului - asa a fost sarbatorit festivalul bucatelor traditionale, la Tarigrad, Drochia. Pe langa mesele pline cu de toate si-au facut loc si mesterii populari, iar distractia a fost asigurata de cateva ansambluri folclorice, care au venit la eveniment din satele vecine.

Zeci de gospodine s-au intrecut la ce se pricep cel mai bine sa faca – la gatit. Aceasta femeie a primit in dar, de la un om de afaceri, doua oi, asa ca a cautat prin casa cele mai mari ceaune pe care le are si a decis sa faca o friptura, chiar in mijlocul satului.

„Pregatim din ea o friptura si maliguta. Am folosit undeva 50 de kg de carne de oaie, condimente multe si multa straduinta.”

Iar cat friptura se rumenea la foc incet, alaturi se pregatea un ceaun cu supa din peste. 

„Tot oamenii de afaceri ne-au dat peste. Noi am depus straduinta, munca si gatim cu drag tot pentru dinsii.” 

Iar daca unii gateau bucatele pe loc, altii le-au preparat din timp. Aceasta gospodina a venit la festival cu un fel de mancare specific localitatii, numit “baba neagra”.

„Ne-am straduit sa o formam prin inscriptia Gurmania. S-au cheltuit o suta de oua, doua zile de munca si astepatri mari.” 

Si pe langa carne si peste, mesele erau doldora de placinte, prajituri si fructe. 

„Sunt placut surprins ca de fiecare data se face mai bine si mai bine. Toata lumea este implicata inclusiv in culinarie.”

Intre timp, cat unii mancau, altii au incins hore in centrul satului. 

Primarul localitatii spune ca pentru sarbatoare, din buget, s-au cheltuit 30 de mii de lei. Festivalul Gurmania este la a treia editie.