Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Premierul Maia Sandu le promite INDEPENDENȚĂ primarilor din R. Moldova

vezi mai mult

Chișinăul a investit peste 60 de MILIOANE de lei în satul Țânțăreni, pentru a putea duce gunoiul în preajma acestei localități: Drumuri, iluminare stradală, stație de tratare a levigatului etc.
19.07.2019      www.ziarulnational.md   
 
Sistemul de revitalizare urbană a orașelor din Polonia, exemplu pentru Republica Moldova
16.07.2019     
 
Sistemul de revitalizare urbană a orașelor din Polonia, exemplu pentru Republica Moldova
12.07.2019      adrcentru.md   
 
Membrii comitetului de supraveghere constituit în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” s-au întrunit în prima ședință
12.07.2019      adrcentru.md   
 
USAID va oferi în continuare asistență tehnică țării noastre
12.07.2019      adrsud.md   
 

Premierul Maia Sandu le promite INDEPENDENȚĂ primarilor din R. Moldova

      
21.06.2019     www.ziarulnational.md

Guvernul îşi propune să urgenteze procesul de descentralizare, astfel încât autorităţile publice locale să obţină o independenţă mai mare, inclusiv în gestionarea şi administrarea propriilor bugete, a declarat prim-ministra Maia Sandu astăzi, la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții a peste 700 de primării din R. Moldova.

Maia Sandu a spus că Executivul va întreprinde acţiuni concrete care să conducă la creşterea bugetelor Administrației Publice Locale (APL), rolul cărora este să lucreze în interesul cetățeanului.

„Noi avem un obiectiv comun. Atunci când oamenii din localităţile în care lucraţi dvs. se vor simţi bine, atunci când standardele de viaţă ale locuitorilor vor fi mari, atunci misiunea autorităţilor centrale va fi îndeplinită”, a afirmat prim-ministrul.

Maia Sandu le-a solicitat primarilor propuneri pentru Planul de acţiuni dedicat administrației publice locale, inclus în programului Guvernului. Proiectul prevede între altele depolitizarea sistemului de transferuri interbugetare, astfel încât acestea să nu se mai facă pe criterii de partid. Totodată, va fi revizuit şi sistemul actual de repartizare a fondurilor publice destinate pentru finanţarea proiectelor investiţionale, inclusiv din Fondul rutier, Fondul ecologic, Fondul de eficiență energetică, Fondul de dezvoltare regională.

Maia Sandu a mai menţionat că Guvernul își propune să asigure implicarea reală şi eficientă a autorităţilor publice locale în procesul decizional.

Tatiana Badan, președintele Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), a declarat că, odată cu învestirea noului Guvern, a renăscut speranța și încrederea că lucrurile se vor schimba spre bine, accentuând necesitatea creării unui dialog constructiv cu APL pentru a asigura solidaritatea pentru cetățenii și copiii țării noastre.