Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | 150 de mii de dolari pentru finanțarea proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie în R.Moldova

vezi mai mult

Chișinăul a investit peste 60 de MILIOANE de lei în satul Țânțăreni, pentru a putea duce gunoiul în preajma acestei localități: Drumuri, iluminare stradală, stație de tratare a levigatului etc.
19.07.2019      www.ziarulnational.md   
 
Sistemul de revitalizare urbană a orașelor din Polonia, exemplu pentru Republica Moldova
16.07.2019     
 
Sistemul de revitalizare urbană a orașelor din Polonia, exemplu pentru Republica Moldova
12.07.2019      adrcentru.md   
 
Membrii comitetului de supraveghere constituit în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” s-au întrunit în prima ședință
12.07.2019      adrcentru.md   
 
USAID va oferi în continuare asistență tehnică țării noastre
12.07.2019      adrsud.md   
 

150 de mii de dolari pentru finanțarea proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie în R.Moldova

      
19.06.2019     radiochisinau.md

Cincisprezece start-up-uri care vor promova cultura consumului responsabil de energie vor primi pe parcursul a trei ani granturi în valoare totală de 150 de mii de dolari, în cadrul programului „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”. Programul urmează a fi lansat în luna iulie a acestui an și mai prevede implementarea a trei proiecte pilot, transmite IPN.

Potrivit lui Nicolae Soloviov, șeful Secției implementarea și monitorizarea proiectelor la Agenția pentru Eficiență Energetică, la program va putea participa orice companie mică și mijlocie care are o idee de afaceri. În următoarea lună va fi lansat apelul propunerilor de proiecte. Premierea câștigătorilor este planificată pentru luna noiembrie.

Sun young Suh, de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, a declarat că proiectul promovează abordarea eco-sistemică, sprijină inovațiile de tip cleantech în ÎMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a menționat că proiectul vine în suportul inovatorilor din domeniu energetic și va contribui la dezvoltarea culturii consumului responsabil de energie. „Doar astfel, putem să contribuim la păstrarea unei clime favorabile pentru urmașii noștri”, a spus Alexandru Ciudin.

Cât privește proiectele pilot, pe parcursul anului curent va fi implementat un proiect în domeniul transportului: eMobility, un concept nou de vehicul electric la nivel local. După care, va urma un proiect de promovare a utilizării energiei regenerabile în sectorul agricol, iar în cel de-al treilea an – în sectorul rezidențial. Pentru finanțarea proiectelor demonstrative este prevăzută suma de 600 de mii de dolari.

Programul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” va fi implementat în baza conceptului „Global Cleantech Innovation Programme for SMEs and Startups” realizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, în parteneriat cu Global Environment Facility (GEF), în opt țări.