Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Exemplul municipiului Strășeni, determinat să devină o comunitate fără corupție, prezentat la Bruxelles

vezi mai mult

Cei doi arbori solari, ce vor genera energie electrică și WiFi gratuit, vor fi instalați pe Strada Pietonală și pe bd. Mircea cel Bătrân
12.12.2018      unimedia.info   
 
Instituții de învățământ din Drochia și Florești – beneficiare de asistență din partea Japoniei
12.12.2018      provincial.md   
 
Un post de pompieri modern a fost deschis în localitatea Ucrainca, Căuşeni
12.12.2018      trm.md   
 
Localitățile din R Moldova înfrățite peste Prut vor fi privilegiate. Iohannis a semnat legea
12.12.2018      infoprut.ro   
 
Copiii din Zăzulenii Vechi și Coșeni merg la grădiniță
10.12.2018      unghiul.com   
 

Exemplul municipiului Strășeni, determinat să devină o comunitate fără corupție, prezentat la Bruxelles

      
10.10.2018     www.md.undp.org

La 10 octombrie 2018, primara municipiului Strășeni, Valentina Casian, a prezentat rezultatele acțiunilor de promovare a integrității și anticorupției la nivel local la evenimentul „Viitorul orașelor: dezvoltare urbană transparentă și inovatoare", organizat de PNUD. Masa rotundă se desfășoară în cadrul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor.

Municipiul Strășeni a pilotat abordarea „insule de integritate" a PNUD. Metodologia, creată de Ana Vasilache și Ronald MacLean Abaroa, a replicat campania anti-corupție de succes a lui Abaroa, primar al orașului La Paz, Bolivia. Acesta este un instrument practic utilizat de lideri și manageri pentru a identifica și schimba politicile publice și sistemele organizaționale predispuse la corupție, prin intermediul unui proces strategic și participativ.

În 2017, Strășeni a adoptat un plan strategic axat pe schimbarea sistemelor organizaționale corupte. Documentul a fost elaborat într-un mod participativ și a implicat administrația publică și funcționarii, liderii comunitari și alți actori, analizând vulnerabilitatea la corupție și elaborând soluții. Procesul a fost facilitat de PNUD Moldova în cadrul unei inițiative regionale susținută de Guvernul României.

În Planul strategic anticorupție a mun. Strășeni sunt incluse patru dintre cele mai predispuse domenii la corupție:

  1. Achiziții publice
  2. Proprietatea publică
  3. Dezvoltarea urbană
  4. Serviciul public de salubritate

Aceste domenii au fost identificate prin consultarea a 300 de femei și bărbați care au participat la un sondaj desfășurat de administrația locală cu sprijinul PNUD.

Planul strategic anti-corupție se concentrează pe soluții practice pentru eliminarea acestui flagel din sectoarele sus-menționate. Până în prezent, municipalitatea a reușit:

  • Să înlăture barierele birocratice din cadrul primăriei;
  • Să efectueze achizițiile de valoare redusă prin noul sistem electronic național e-achiziții;
  • Să desfășoare o campanie de sensibilizare privind promovarea Planului urbanistic și să încurajeze raportarea construcțiilor ilegale sau neautorizate;
  • Să inițieze modernizarea întreprinderii municipale identificată de cetățeni drept una dintre cele mai vulnerabile la acțiunile de corupție.

„Motto-ul meu este că cel mai important birou este biroul cetățeanului. Implicarea cetățenilor depinde în primul rând de capacitatea primarului de a-i convinge să participe, de a-i motiva și de a purta discuții oneste cu aceștia", a remarcat Valentina Casian, primara orașului Strășeni, care se află la al doilea mandat.

Municipiul Strășeni face parte dintr-un proiect regional care își propune să promoveze implementarea unei metodologii anti-corupție inovatoare și practice la nivel local. Această metodologie anti-corupție a fost deja implementată în peste 10 țări din Europa de Sud-Est și 20 de guverne locale și a fost recunoscută pe plan internațional datorită Premiului pentru Serviciul Public acordat de ONU.