Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | O Sală polivalentă de sport a fost inaugurată la Colibași cu suportul partenerilor externi și al localnicilor din diasporă (FOTO)

vezi mai mult

Autospeciale de intervenție la incendii vor fi distribuite în cinci raioane ale țării
21.01.2019      www.realitatea.md   
 
LISTĂ // Încă 244 de grădinițe din R. Moldova vor fi RENOVATE cu bani din România: Bucureștiul a trimis la Chișinău trei milioane de euro care vor ajunge în fiecare regiune din stânga Prutului
18.01.2019      www.ziarulnational.md   
 
Registrul codurilor IBAN
15.01.2019      monitorul.fisc.md   
 
500 de stâlpi și 36 de km de cabluri. Satul Congaz beneficiază de iluminat stradal datorită unui proiect UE
14.01.2019      diez.md   
 
Tânărul primar care și-a scos comuna din Evul Mediu cu fonduri europene, a investit 10 milioane de euro în infrastructură și a atras investitori străini!
14.01.2019     
 

O Sală polivalentă de sport a fost inaugurată la Colibași cu suportul partenerilor externi și al localnicilor din diasporă (FOTO)

      
04.09.2018     www.realitatea.md

În satul Colibași din raionul Cahul a fost deschisă prima sală polivalentă de sport, în cadrul Zilelor Diasporei, datorită unirii eforturilor ale băștinașilor plecați în întreaga lume și ale autorităților locale.

Cei peste 6 mii de locuitori din comunitate, dar și localitățile învecinate, vor avea acces la servicii publice de agrement și vor putea practica mai multe tipuri de sport. Sala polivalentă de sport este primul dintre cele trei proiecte realizate cu suportul băștinașilor din Colibași. Crearea sălii a fost posibilă datorită suportului financiar oferit de Guvernul Elveției, în valoare de 20 mii dolari, contribuția autorităților locale (aproximativ 4.500 USD) și a localnicilor (aproape 15.000 USD), precum și a altor parteneri și donatori.

„Ideea proiectului a apărut în 2016, prin consultare largă cu băștinașii noștri, din dorința de a crea condiții pentru un mod sănătos de viață pentru colibășeni. Ne-am propus să reabilităm capital clădirea fostului cinematograf care nu mai funcționa, ceea ce ne-a reușit datorită mobilizării fără precedent a băștinașilor", a spus primarul satului Colibași Ion Dolganiuc,.

Sala polivalentă de sport are o suprafață de circa 200 metri pătrați și include spații construite conform celor mai moderne tehnologii. Astfel, pe lângă spațiul dotat cu aparate de fitness, localnicii de diferite vârste vor putea practica și alte activități: dansuri sportive, lupte libere, atletică, gimnastică etc. De asemenea, la dispoziția vizitatorilor vor fi puse mese de șah și dame, iar pentru relaxarea localnicilor a fost prevăzut și un cabinet de masaj.

„Prin proiectele implementate în localitățile de baștină, cetățenii demonstrează că sunt o forță și pot aduce o schimbare vizibilă la ei acasă. Ne bucurăm mult că băștinașii din Colibași, precum și cei din 38 de localități partenere, au reușit să se implice fără precedent în dezvoltarea locală și să contribuie la lansarea unor noi servicii locale care, cu siguranță, vor servi în timp comunității", a menționat managerul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală" Oxana Maciuca.

Băștinașii plecați nu au contribuit doar cu resurse financiare, dar și cu expertiză, cunoștințe și know-how acumulate peste hotare. Astfel, designul sălii polivalente a fost conceput de o băștinașă migrantă din Colibași, care a dedicat 300 de ore de muncă pentru acest proiect arhitectural.

„Construcția Sălii Polivalente de Sport a fost inclusă în planul de acțiuni al băștinașilor acum 3 ani, atunci când a și fost creată Asociația Băștinașilor, menită să fortifice relația dintre băștinașii plecați în întreaga lume și autoritățile locale. Asociația a devenit un partener durabil al primăriei, iar după realizarea acestui proiect, dorința colibășenilor de a se implica în dezvoltarea locală crește vădit", a menționat președintele Asociației Băștinașilor din Colibași Corneliu Inje.

Inaugurarea sălii a fost organizată în cadrul Zilelor Diasporei la nivel local, la care au fost prezenți peste 160 de migranți reveniți de peste hotare. Cu această ocazie, au fost organizate întreceri sportive și un recital muzical. Crearea Sălii Polivalente de Sport este unul dintre cele 50 de proiecte de dezvoltare locală realizate de autoritățile locale și băștinași în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală", implementat de PNUD Moldova. Fiecare proiect local a beneficiat de un grant de 20 mii USD, oferit de Guvernul Elveției.