Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | ADR Centru a finalizat un proiect regional în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare finanțat de Guvernul Slovaciei

vezi mai mult

LISTĂ // Încă 244 de grădinițe din R. Moldova vor fi RENOVATE cu bani din România: Bucureștiul a trimis la Chișinău trei milioane de euro care vor ajunge în fiecare regiune din stânga Prutului
18.01.2019      www.ziarulnational.md   
 
Registrul codurilor IBAN
15.01.2019      monitorul.fisc.md   
 
500 de stâlpi și 36 de km de cabluri. Satul Congaz beneficiază de iluminat stradal datorită unui proiect UE
14.01.2019      diez.md   
 
Tânărul primar care și-a scos comuna din Evul Mediu cu fonduri europene, a investit 10 milioane de euro în infrastructură și a atras investitori străini!
14.01.2019     
 
Atenție! Din 1 ianuarie este în vigoare noua Lege a contabilității și raportării financiare
09.01.2019      www.bizlaw.md   
 

ADR Centru a finalizat un proiect regional în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare finanțat de Guvernul Slovaciei

      
08.06.2018     adrcentru.md

La data de 5 iunie 2018, în incinta Consiliului raional Ialoveni a avut loc conferința finală în cadrul proiectului „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru). În rezultatul activităților de proiect finanțate de partenerii slovaci, au fost construiți 2,2 km de apeduct magistral pentru localitatea Bardar din raionul Ialoveni.

În debutul conferinței, oaspeții și participanții au fost salutați de Lilian Carmanu, președintele raionulu Ialoveni, Eduard Ungureanu, șeful Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și Viorel Jardan, directorul ADR Centru.

În discursul său, Viorel Jardan, le-a mulțumit partenerilor slovaci pentru suportul acordat și a menționat că implementarea cu succes a activităților prezentate demonstrează faptul că Moldova are potențial de a valorifica fondurile pentru dezvoltare și merită încrederea partenerilor europeni.

Eva Balazovicova, reprezentanta Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, a prezentat activitățile și rezultatele proiectului. De asemenea, Angelika Matlohova, reprezentanta regiunii Senec, a vorbit despre experiența Slovaciei în domeniul apovizionării cu apă și canalizare.

Elena Caracuian, reprezentanta Centrului de sănătate publică Ialoveni, și Mihai Cotovan, directorul IMSP Spitalul Raional Ialoveni, au vorbit despre importanța consumului de apă calitativă pentru sănătatea populației.

La rândul lor, cu mesaje de recunoștință din partea comunităților beneficiare au venit și primarii localităților Bardar și Ruseștii Noi.

În urma implementării proiectului menționat urmează să fie construiți 14,8 kilometri de apeduct, iar beneficiari finali sunt circa 25 mii de locuitori, 29 insituții publice, 342 agenți economici și trei întreprinderi municipale de prestare a serviciilor comunale.  Proiectul menționat (etapa 2) este parte componentă a unui proiect raional care cuprinde 14 localități cu o lungime totală a apeductului nou consturit de aproximativ 45 de kilometri.

Amintim că proiectul regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă", în valoare de 935134 euro, a fost înaintat pentru finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională în cadrul Concursului de proiecte regionale pentru perioada 2017-2020. Cofinanțarea proiectului, în sumă de 120149 euro, a fost realizată de către Programul SlovakAid (Asistența Oficială de Dezvoltare a Guvernului Slovaciei), inclusiv 20000 euro din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia.