Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | ADR Centru a finalizat un proiect regional în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare finanțat de Guvernul Slovaciei

vezi mai mult

Proiecte sociale inedite: Iată ce au pregătit autoritățile din Budești
19.06.2019      m.sputnik.md   
 
150 de mii de dolari pentru finanțarea proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie în R.Moldova
19.06.2019      radiochisinau.md   
 
Parlamentul a decis: 20 octombrie - data alegerilor locale generale
18.06.2019      unimedia.info   
 
La Edineț va avea loc un atelier de lucru cu tematica „Etapele practice pentru elaborarea Planului local de acțiuni în domeniul eficienței energetice”
11.06.2019      adrnord.md   
 
Să-i ajutăm cu un vot să câștige Premiul UE pentru energie durabilă pentru țările Parteneriatului Estic
05.06.2019      unghiul.com   
 

ADR Centru a finalizat un proiect regional în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare finanțat de Guvernul Slovaciei

      
08.06.2018     adrcentru.md

La data de 5 iunie 2018, în incinta Consiliului raional Ialoveni a avut loc conferința finală în cadrul proiectului „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru). În rezultatul activităților de proiect finanțate de partenerii slovaci, au fost construiți 2,2 km de apeduct magistral pentru localitatea Bardar din raionul Ialoveni.

În debutul conferinței, oaspeții și participanții au fost salutați de Lilian Carmanu, președintele raionulu Ialoveni, Eduard Ungureanu, șeful Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și Viorel Jardan, directorul ADR Centru.

În discursul său, Viorel Jardan, le-a mulțumit partenerilor slovaci pentru suportul acordat și a menționat că implementarea cu succes a activităților prezentate demonstrează faptul că Moldova are potențial de a valorifica fondurile pentru dezvoltare și merită încrederea partenerilor europeni.

Eva Balazovicova, reprezentanta Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, a prezentat activitățile și rezultatele proiectului. De asemenea, Angelika Matlohova, reprezentanta regiunii Senec, a vorbit despre experiența Slovaciei în domeniul apovizionării cu apă și canalizare.

Elena Caracuian, reprezentanta Centrului de sănătate publică Ialoveni, și Mihai Cotovan, directorul IMSP Spitalul Raional Ialoveni, au vorbit despre importanța consumului de apă calitativă pentru sănătatea populației.

La rândul lor, cu mesaje de recunoștință din partea comunităților beneficiare au venit și primarii localităților Bardar și Ruseștii Noi.

În urma implementării proiectului menționat urmează să fie construiți 14,8 kilometri de apeduct, iar beneficiari finali sunt circa 25 mii de locuitori, 29 insituții publice, 342 agenți economici și trei întreprinderi municipale de prestare a serviciilor comunale.  Proiectul menționat (etapa 2) este parte componentă a unui proiect raional care cuprinde 14 localități cu o lungime totală a apeductului nou consturit de aproximativ 45 de kilometri.

Amintim că proiectul regional „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar - Acces la apă potabilă sănătoasă, îmbunătățire a sănătății publice și administrare durabilă a sistemului de aprovizionare cu apă", în valoare de 935134 euro, a fost înaintat pentru finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională în cadrul Concursului de proiecte regionale pentru perioada 2017-2020. Cofinanțarea proiectului, în sumă de 120149 euro, a fost realizată de către Programul SlovakAid (Asistența Oficială de Dezvoltare a Guvernului Slovaciei), inclusiv 20000 euro din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia.