Ceile câteva sute de oameni prezenți la festival s-au bucurat de muzică, dans popular și delicii culinare locale. Ceea ce i-a adunat au fost plăcintele oferite gratis de gospodinele din Cigârleni, dar și din satele vecine, precum Bardar, Cărbuna, Răzeni, Ruseștii Noi și altele. Cei mai fericiți au fost vizitatorii, pentru că plăcintele au fost servite gratis.

poza2

Oamenii din sat spun că sunt foarte mândri și fericiți că această sărbătoare se desfășoară la ei în sat, pentru că adună toți consătenii veniți de peste hotare, cunoscuți din sate vecine, prieteni. Horele și voia bună au fost la ele acasă.

poza3

Prezentă la „Vatra Plăcintelor”, Ministra Culturii, Monica Babuc, a menționat:

„Mă bucur foarte mult să asist la acest eveniment cultural, în acest sat plasat într-un loc pitoresc. Din mai multe considerente, trebuie să înțelegem noi, moldovenii, că ceea ce am moștenit  de la străbunii noștri: costumul național, covorul național, cântecul și dansul popular, este o comoară care trebuie să o păstrăm veșnic. Ceea ce ne-a adunat aici sunt gospodinele care au copt aceste plăcinte cu specific unic, deși în tot arealul românesc o să găsiți aceste bucate extraordinare. La prima vedere par a fi la fel, dar de fapt sunt diferite. Totuși, ceea ce unește este dragostea cu care se pregătesc.”

poza4

poza1

La festival au făcut veselie interpreți precum Diamanta Pătărău și Olga Sava.

Îndemnul la dans și cântec a fost făcut de Ansamblul Folcloric „Floare de Salcâm Cigârleni”, Ansamblul Folcloric „Izvoraș” din satul Horești, „Floare de Cireș” din satul Ruseștii-Noi, „Țarancuța” din Răzeni.

Organizatori sunt Primăria satului Cigârleni – primarul Grigore Duplavă şi iniţiatoarea acestui festival, Diana Josu-Braniște.

Foto/Autor: Dumitrița Andriuța