Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

PRIMARI CALM: BUGETUL APL PENTRU 2017 ESTE ASEMENEA ANTEREULUI LUI ARVINTE!
Peste opt miliarde de lei din haznaua statului vor fi transferate anul viitor în bugetele locale. Autorii documentului au ținut cont, la distribuirea banilor, de numărul locuitorilor şi suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale. De cei mai mulţi bani vor beneficia municipiul Chişinău şi autonomia găgăuză. La cealaltă extremă se află raionul Basarabeasca. Situația a fost comentată de membrii CALM, în cadrul emisiunii: "Țara lui Dogaru", de la Publika TV.
28.12.2016      www.publika.md   
Bătrânii imobilizați la pat din Puhoi, vizitați de Moș Crăciun. Surpriza a fost pregătită primarul localității Puhoi (VIDEO)
Chiar dacă sunt singuri și bolnavi, s-au bucurat ca niște copii de venirea lui Moș Crăciun. Mai mulți bătrâni imobilizați la pat din satul Puhoi au avut parte de o surpriză pe cinste, pusă la cale de administrația localității. Oamenii au primit câte o pungă cu produse alimentare, dar și câte o felicitare din partea Moșului Bun. Primarul satului spune că și-ar fi dorit ca darurile să ajungă la mai mulți săteni, dar bugetul limitat l-a determinat să-i aleagă pe cei, care au cea mai mare nevoie de un zâmbet.
28.12.2016      www.realitatea.md   
     
Ședința extraordinară și lărgită a Consiliului CALM (16.12.2016)
La data de 16 decembrie 2016, a avut loc ședința extraordinară și lărgită a Consiliului CALM. La eveniment au participat peste 130 de primari din întreaga țară precum și primul ministru al Republicii Moldova domnul Pavel Filip alături de alți
18.12.2016     
Transparența împinge aleșii locali la responsabilitate
Accesul la deciziile autorităților publice locale este un drept al cetățenilor. Este vorba, în primul rând, de cum sunt cheltuiți banii publici. Pe de altă parte, este obligația autorităților de a pune la dispoziție informația cetățenilor. Acest lucru ar responsabiliza autoritățile publice locale. Este concluzia lui Viorel Pârvan, expert IDIS Viitorul și a lui Viorel Rusu, expert CALM exprimată în cadrul emisiunii ”60 de minute realism economic”.
01.12.2016      www.viitorul.org   
     
Plafonarea taxelor, îngloadă autoritățile locale
Plafonarea taxelor este contraproductivă și ilegală în condițiile în care acest lucru afectează businessul mic și mijlociu în timp ce avantajează companiile cu o cifră de afacere mare, potrivit opiniei exprimate de Viorel Furdui, directorul CALM și expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.
29.11.2016      viitorul.org   
La 25 de ani, a devenit edil de Păulești
Ion Prunici este cel mai tânăr primar din Moldova. Este originar din localitatea Păulești, Călărași, iar de meserie este arhitect. La 25 de ani și-a luat responsabilitatea să conducă un sat cu o populație de două mii de oameni. De Ziua Internațională a Tinerilor, Alexandru Fosa a mers l-a vizitat, pentru a vedea cum se descurcă.
11.11.2016      jurnaltv.md   
     
Emisiunea "Țara lui Dogaru” din 27 septembrie 2016
În cadrul emisiunii s-a discutat despre ”Programul Național de îmbunătățire a calității apei” elaborat de Ministerul Sănătății și cel al Mediului. La emisiune au participat: Domnul Mihai Catan - primar de Molești, raionul Ialoveni; Domnul Alexandru Osadci - expert CALM; Doamna Aliona Sîrbulenco - viceministru a sănătății; Doamna Diana Celac - șef a direcției managementul apelor din cadrul Ministerului Mediului.
29.09.2016      www.publika.md   
Bucurie pentru locuitorii din Duruitoarea Veche. S-a încheiat construcţia sistemului de canalizare
Pentru cele mai multe localităţi din Moldova accesul la apeducte şi reţea de canalizare este un lux. Nu şi pentru satul Duruitoarea Veche din raionul Râşcani. Acolo s-au încheiat lucrările de construcţie a sistemului de canalizare cu o lungime de aproximativ şapte kilometri. Oamenii, care dispun şi de apeduct, spun că localitatea a ieşit acum din categoria "satelor fără perspectivă", devenind o regiune cu potenţial.
13.08.2016      www.publika.md   
     
Acces mai uşor la fondurile europene
Autoritățile locale din Republica Moldova vor putea accesa mai uşor fonduri europene pentru dezvoltare. Asta după ce a fost lansat primul portal online de solicitare a fondurilor transfrontaliere disponibile pentru localitățile din Moldova și România.
05.08.2016      jurnaltv.md   
Asfaltare în 24 de ore. Cum a fost renovată cea mai importantă stradă din Moscova
Weekendul trecut, a fost asfaltată cea mai importantă stradă din Moscova. În cadrul proiectului de reconstrucție „Strada mea”, str. Tverskaia a fost închisă pentru reconstrucție. Timp de 24 de ore, muncitorii au reușit să pună 8 tone de asfalt pe o suprafață de peste 32 de mii demetri pătrați. Asfaltul a fost așezat fâșii lungi și nu fragmentar, pentru ca drumul să fie mai trainic. Lenta.ru a distribuit un video timelaps pentru a arăta cât de rapid a fost reconstruită artera moscovită.
28.07.2016      agora.md   
     
Emisiunea ”Țara lui Dogaru” din 26 iulie 2016
În cadrul emisiunii s-a discutat despre asociațiile de băștinași, proiectele de îmbunătățire a serviciilor locale și de creare a unor oportunități generatoare de venituri, modalitățile de implicare a migranților moldoveni aflați în străinătate și cum se pot aceștea asocia și contribui la dezvoltarea localităților. La emisiune au participat: Doamna Olesea Cazacu - manager al proiectului ”Migrație și dezvoltare”; Doamna Valentina Lozovan - profesoară, director executiv al asociației băștinașilor din satul Lozova; Doamna Olga Coptu - președintele asociației ”Familii migrante”; Domnul Pavel Codreanu - primarul comunei Rusești, raionul Ialoveni.
27.07.2016      www.publika.md   
Conferința Rețelei Femeilor din cadrul CALM cu tema: „Egalitatea de gen în guvernarea locală: situația actuală și direcțiile de dezvoltare”
Conferința Rețelei Femeilor din cadrul CALM cu tema: „Egalitatea de gen în guvernarea locală: situația actuală și direcțiile de dezvoltare”
21.07.2016      realitatealive.md   
     
Vor fi amendaţi! Război gunoiștilor neautorizate
Oamenii care aruncă gunoiul în locuri neautorizate sau își păstrează deșeurile la poartă ar putea fi amendaţi. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a discutat ieri cu autorităţile locale din raionul Florești despre acest fapt, dar și despre alte probleme.
21.07.2016      www.canal3.md   
Emisiunea "Opinia Publică" din 16 iulie 2016
Geopolitica, problemele actuale de importanță internațională, regională și națională văzute cu ochii unui primar respectat aflat la al treilea mandat! Una din soluțiile strategice pentru problemele sociale și extrem de importante abordate în emisiune - implicarea autorităților locale și o atenție
18.07.2016      www.publika.md   
     
Festivalul Satului Moldovenesc la Făleşti! Obiceiurile din străbuni, promovate cu mult respect
Tradiţiile sunt în capul mesei la Făleşti, unde a fost organizat Festivalul Satului Moldovenesc. Sărbătoarea a început cu o horă în jurul "Movilei Măgura", iar cei prezenți au întins un tricolor de aproape o sută de metri. Oamenii din regiune se adună pentru a promova obiceiurile păstrate din străbuni.
12.07.2016      www.publika.md   
Drum unical pentru locuitorii satului Mereşeuca
Drum unical pentru locuitorii satului...
11.07.2016     
     
Republica Moldova şi piaţa înfrăţirilor
La intrare în Budești, municipiul Chișinău, stemele mai multor orașe stau afișate chiar sub denumirea comunei. Budeștiul este înfrățit cu trei localități din România și cu câte una din Italia, Germania, Suedia și Federația Rusă. Și multe alte localități din Moldova au „frați” peste hotare. Reprezentanții localităților înfrățite dezvoltă proiecte comune, își fac vizite reciproce, se ajută cu ce pot, mai ales „frații” din străinătate îi susțin pe cei din Republica Moldova, recunosc edilii localităților. Astfel că ideea înfrăţirii, beneficiile şi deschiderea de orizont în comunicare pe diferite domenii pe care le presupune căpătă tot mai multă popularitate în Moldova. În general, mişcarea europeană de înfrăţire are peste 50 de ani. Felul în care convieţuiesc acum ţările comunităţii europene se datorează şi acestui instrument ce a apropiat sate, oraşe, comunităţi… Un reportaj de Alexandru Popescu.
07.07.2016      www.europalibera.org   
ÎMBUCURĂTOR! Grupul japonez Fujikura va investi în Moldova peste 3,2 milioane de euro
Grupul japonez Fujikura va investi în Moldova peste 3,2 milioane de euro. Întreprinderea va deschide în Capitală o linie de producere a cablajelor pentru sectorul auto.
21.06.2016      www.publika.md   
     
Intervenția doamnei Elena Bodnarenco în cadrul ședinței Parlamentului din 9 iunie 2016
Intervenția doamnei Elena Bodnarenco în cadrul ședinței Parlamentului din 9 iunie 2016 vizavi de politica bugetar fiscală.
11.06.2016      www.realitatea.md   
Emisiunea "Țara lui Dogaru" din 8 iunie 2016
În cadrul emisiunii s-a discutat despre inițiativa autorităților locale din orașul Orhei de a organiza un referendum privind reamplasarea pieței din oraș. Acest exercițiu este o premieră pentru RM. La emisiune au participat:Domnul Viorel Rusu - Expert CALM;Domnul Viorel Dandara -
10.06.2016      www.publika.md   
     
1 2 3 4 »»