Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

CALM unește APL-urile de pe ambele maluri ale Nistrului
Reprezentanți ai autorităţilor publice locale de pe malul stâng au efectuat o vizită de studiu în Taraclia în cadrul unui proiect implementat de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova și Agenţia de Dezvoltare Regională din regiunea transnistreană, cu sprijinul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Detalii găsiţi în filmuleţul ataşat.
24.12.2013      nts.md  
Emisiunea ”Reporter de Gardă” din 6 decembrie 2013
Primarii își doresc mai multă autonomie financiară, să poată gestiona veniturile localităților în dependență de nevoile acestora, să nu mai stea cu mâna întinsă la autoritățile centrale, iar pentru asta, ei spun că ar avea nevoie ca noile modificări la Legea Finanțelor publice locale să intre în vigoare cât mai curând.
13.12.2013      zdg.md   
     
Primarii Uniți împotriva violenței față de femei și fete în Republica Moldova!
Duminică 24 noiembrie 2013, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” peste o sută de primari din Republica Moldova și-au unit vocile împotriva violenței față de femei și fete în Republica Moldova, printr-un flashmob în cadrul căruia și-au asumat angajamentul de a lupta împotriva violenței față de femei și fete în comunitățile lor prin organizarea diverselor activități de promovare, informare și sensibilizare a societății.
26.11.2013      video:jurnaltv.md   
     
Emisiunea ”Moldova pe calea europeană” - ediție specială din 10 noiembrie 2013
În cadrul emisiunii s-a discutat despre nivelul de pregatire a regiunii Nord pentru apropierea si integrarea in Uniunea Europeană. La emisiune au participat: Natalia Stînca - consilier raional Briceni; Victor Andronic - primarul satului Corjeuți; Constantin Cojocaru - primarul orașului Edineț; Liviu Raischi - primarul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca; Viorica Antonov - IDIS Viitorul; Octavii Ivanov - expert CALM, Roman Chircă - Expert Economic, directorul Institutului Economiei de Piață, Iurie Hurmuzachi - vicedirector Agroinform, Boris Cremene - actor;
13.11.2013      www.publika.md   
Emisiunea "Politica" din 6 noiembrie 2013
În cadrul emisiunii s-a discutat despre relațiile între puterea locala si puterea centrală. Invitații emisiunii: Grigore Cobzac, presedinte raionul Hîncesti; Eleonora Graur, Președintele Raionului Rezina; Oleg Scutaru, Președintele Raionului Edinet; Gheorghe Netedu, Vicepreședintele Raionului Cimișlia; Viorel Furdui, Director Executiv CALM.
08.11.2013      www.tv7.md   
     
Emisiunea "Publika Report" din 7 noiembrie 2013
Drumurile care leagă satele vor fi reparate din fondul rutier. Un proiect în acest sens a fost avizat din considerentul că primăriilor le lipsesc bani pentru a renova drumurile locale. Situaţia e caracteristică majorităţii satelor pentru o perioadă de două decenii şi mai mult. În R.Moldova sunt peste şase mii de kilometri de drumuri locale, iar contribuţiile anuale la fondul rutier sunt substanţiale, de ordinul milioanelor.
08.11.2013      www.publika.md   
Emisiunea "Moldova în Direct” din 6 noiembrie 2013
Noua formulă de distribuire a finanţelor locale va stimula dezvoltarea localităţilor din ţară. Declaraţii în acest sens au făcut mai mulţi primari în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, care a pus în discuţie motivele amânării punerii în aplicare a Legii privind finanţele publice locale. De cealaltă parte, reprezentanţi ai autorităţilor centrale spun că implementarea noului sistem ar comporta riscul de falimentare a circa o treime din primării.
07.11.2013      www.trm.md   
     
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 1 noiembrie 2013
Parlamentul a adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede modificarea Legii privind finanţele publice locale. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, dar pentru anul 2014 au fost selectate patru raioane în care urmează a fi implementat ca proiect-pilot.
02.11.2013     
     
Autonomie financiară, dar din 2015
Parlamentul a votat în lectură finală Legea finațelor publice locale. Aceasta va fi implementată din 2015 și nu din 2014, așa cum au cerut în repetate rânduri aleșii locali. ”Pentru” au votat 53 de deputaţi din Coaliţia Pro-Europeană. Liberalii nu au participat la procedura de vot.
02.11.2013      www.eurotv.md  
Dacă nu sunt auziți în țară, speră să fie auziți peste hotare. Circa 30 de primari vor merge la Strasbourg pentru a promova Legea Finanțelor Locale
Aceștia vor organiza un flashmob în fața Consiliului Europei și vor solicita sprijin forului european, astfel încât noile prevederi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
28.10.2013      www.eurotv.md  
     
Primarii din Moldova amenință cu un flash-mob la Strasbourg. Ce ii nemultumește pe aleșii locali
Primarii din Moldova au renuntat la proteste si ameninta cu un flash-mob la Strasbourg. Astfel ei vor sa sesize Consiliul Europei asupra faptului ca Parlamentul de la Chisinau tergiverseaza adoptarea legii cu privire la finantele publice locale. De cealalta parte deputatii ii linistesc pe alesii locali si spun ca documentul deja a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei de saptamana viitoare.
28.10.2013      www.inprofunzime.md  
Conferință de presă din 25.10.2013 susținută de către CALM în vederea susținerii legii privind finanțele publice locale (VIDEO)
Primarii fac front comun și merg la Strasbourg: blocada legii finanțelor compromite descentralizarea puterii și va continua degradarea comunităților locale!
25.10.2013     
     
Emisiunea "Политприход" din 11.10.2013 (captură video)
Cel mai important eveniment politic al zilei este analizat în emisiunea „Politprihod”. În cadrul emisiunii sunt prezentate evoluţiile de pe arena politică, deciziile politicienilor şi ale autorităţilor care ne influenţează viaţa, schimbările care ne aşteaptă. Un subiect aparte a constituit aprobarea legii finanțelor publice locale. Invitatul emisiunii a fost analistul politic - Nicolae Chirtoacă.
13.10.2013      publika.md  
     
Emisiunea ”Publika News” din 11.10.2013
Primarii cer ca legea care va extinde autonomia financiară a autorităţilor publice locale să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
13.10.2013      publika.md  
Amânarea implementării noului sistem de finanțe publice locale și blocarea procesului de descentralizare i-a scos pe primari în stradă
Aproximativ 200 de primari din toate colțurile țării au venit în fața Guvernului pentru a cere implimentarea legii finanțelor locale.
13.10.2013      moldova.org   
     
Emisiunea ”Прямой разговор” din 11.10.2013 (Captură Video)
În cadrul emisiunii s-a discutat despre protestele care au avut loc în ultima perioadă, inclusiv despre protestul paşnic al primarilor din data de 11 octombrie 2013 la Chişinău, care au solicitat adoptarea Legii finanţelor publice locale. Legea care ar urma să asigure autonomie financiară primăriilor, a fost votată în primele două lecturi. Organizatorii acţiunii de protest, Congresul Autorităţilor Locale (CALM), consideră că din raţiuni politice se tergiversează adoptarea legii în lectură finală pentru ca aceasta să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014 aşa cum era prevăzut iniţial. La emisiune au participat analiștii politici Viorel Cibotaru, Alexei Tulbure, liderul mișcării ”Antimafie” Sergiu Mocanu și jurnalistul Valeriu Demidețchii.
13.10.2013      www.jurnaltv.md  
Primarii cer autonomie prin protest
Au ameninţat că vor ieşi în stradă şi s-au ţinut de cuvânt. Primarii din toată ţara au pichetat, astăzi, sediul Guvernului şi Palatul Republicii. Aleşii locali i-au acuzat pe guvernanţi că tergiversează adoptarea legii finanţelor locale, urmărindu-şi astfel propriile interese. Au mai afirmat că mulţi dinte colegii lor au fost împiedicaţi să participe la eveniment. De cealaltă parte, reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare susţin că primarii sunt manipulaţi de PCRM. Cei din urmă neagă acuzaţiile.
11.10.2013      www.jurnaltv.md   
     
1 2 3 4 »»